Pinjaman Mudah Cepat Lulus - GoodCredit Bank?

Tidak dinanafikan bahawa kita selalu menghadapi masalah kewangan dari masa ke semasa.

 Walaupun kita telah atur kewanga kita dengan sebaik mungkin. 

Tetapi tetapjuga kini ni adalah masalah untuk menguruskan kewangan masing-masing.

 So kali ini kami akan menerangkan serba sedikit berkenaan dengan pinjaman peribadi yang mudah yang akan mendapat peluang lulus cepat. GoodCredit dari bank mana ya?

Pinjaman Mudah Cepat Lulus
Pinjaman Mudah Cepat Lulus. Photo Via https://duitanda.com

️Jadi kat mana kita hendak membuat pinjaman yang mudah dan cepat lulus?

Soalan ni selalu kita tanya pada diri kita. Hendak jumpa bank atau nak ke syarikat pinjaman peribadi yang berlesen.

Sebelum tu kita kena tahu serba sedikit berkenaan dengan bank ataupun syarikat pinjaman berlesen yang kita nak buat pinjaman ni.

Tanya dulu segala maklumat seperti Interest pinjaman, Tempoh pinjaman dan segala syarat yang akan diberikan syarikat tersebut kalau kita nak buat pinjaman peribadi kat sana.

Pinjaman peribadi di Bank?

Bank dibawah ini yang sangat mendapat sambutan para peminjam di Malaysia. Bank berikut mempunyai track record yang boleh dikatakan terbaik diantara bank di Malaysia.

PINJAMAN PERIBADI CITY BANK , RHB BANK , ALLIANCE BANK, MAYBANK, BANK RAKYAT , CIMB BANK & CIMB Xpress-i

Kelebihan Membuat pinjaman di Bank?

Interest yang pihak bank kenakan biasanya akan lebih murah. Mungkin dalam lingkungan 3-5%  SETAHUN

Kelemahan pinjaman ini?

Anda terpaksa jumpa bos minta kebenaran. Banyak borang yang kena tandatangan bos.
Kalau bos yang cerewet mungkin beliau tidak setuju kalau peratusan potongan gaji kita dah nak capai 60%.
Jangka masa untuk pinjaman ini terlalu lama. Senhingga 10 tahun.
So kalau interest pinjaman adalah 5% setahun maka sepanjang 10 tahun tesebut maka kita perlu bayar 50% dari jumlah pinjaman hanya untuk bunga pinjaman sahaja.

Contoh pengiraan

Pinjam RM10,000 (Sepuluh Ribu)
Interest Bank : 5%
Masa : 10 tahun
RM10,000 X 5% X 10 TAHUN = RM 5000 (Lima Ribu Ringgit)
Ini bermakna kita dah kena interest sebanyak 50% dari jumpah pinjaman kita.
So kita akan bayar RM15000 (Lima Belas Ribu)

Pinjaman peribadi Berlesen?


  • Pinjaman peribadi berlesen pulak adalah syarikat yang ada lesen yang diberikan oleh Kerajaan Tempatan.
  • Seperti Majlis Perbandaran ataupun Majlis Daerah dimana syarikat ini akan beroperasi.
  • Biasanya interest yang ini akan lebih tinggi disbanding dengan bank. Biasanya antara 1-5%-1.8% SEBULAN.
  • Tempoh pinjaman pulak diantara 1-3 tahun sahaja.

p/s anda boleh kira ikut cara pengiraan pinjaman bank di atas.

Kelebihan Pinjaman Berlesen?

  • Senang untuk lulus.
  • Dokumen yang diperlukan untuk mohon pinjaman adalah sangat minima.

Kelemahan Pinjaman ini?

  • Interest yang agak tinggi
  • Pihak pengurusan kemungkinan tidak professional buat kerja.


So nak pinjam kat mana?

Kalau Tanya kat aku, kedua-duanya ada kelemahan dan kelebihan masing2.

Kalau nak senang lulus anda pergi ke Pinjaman Berlesen. (Pinjaman sedikit dan jangka masa yang singkat)

Kalau nak mohon ke bank boleh juga…kalau ingin membuat pinjaman yang banyak


 Baca Juga>>>
  1. PINJAMAN PERIBADI BANK ISLAM - Cash Line-i - New!
  2. Pinjaman Peribadi Cimb Bank -CASH PLUS Pinjaman Peribadi Terkini - New!
  3. TERMA DAN SYARAT PINJAMAN PERIBADI ‘CASH PLUS’ CIMB BANK New!

SEMAK KELAYAKAN PINJAMAN ANDA

0 Comments:

Catat Komen

Sila beri komen yang membina dan bertanggungjawab.

Komen berbentuk iklan atau spam akan dihapus.

Terima Kasih.

Artikel Berkaitan