Berikut adalah cara-cara menanam cili padi yang perlu anda ketahui. Semoga cara menanam cili padi ini menjadi rujukan yang berfaedah bagi anda semua.

Pengenalan


Cili padi atau juga dikenali sebagai burung cabai adalah jenis cabai jenis semak, buah-buahan kecil, hijau apabila masak dan berubah menjadi merah selepas matang.

cili Padi juga mempunyai rasa yang kuat yang cukup kuat dan sesuai untuk dicampur di sambacan belacan.

Tanomkinotuan menanam cabai ini ke atas dapur. Keluarga tanomkinotuan suka makan cili tetapi tidak terlalu buruk. Makan dengan mudah sebagai makanan pembuka.


KEPERLUAN


Cili cabai adalah banyak cahaya matahari, tetapi pokok ini sesuai untuk berkembang dalam cuaca di negara kita.

Terdapat banyak variasi padi cabai yang tumbuh secara semulajadi di semak atau hutan kecil yang disebabkan oleh penyebaran benih oleh burung melalui cayers mereka.

Di mana-mana kita dapat melihat pokok-pokok dan buah-buahan cili kerana permintaannya sangat tinggi di pasaran.

Pada Tahun lepas  tanomkinotuan harga  cili boleh mencapai RM35.00 ringgit sekilogram supaya harga beras cili dalam lingkungan RM2.00 boleh dilambangkan dengan jari.

Cili beras adalah sangat mudah untuk tumbuh di tanah yang kaya dengan humus. Basah dan bukan kering dan keluli.

Cabai padi tidak memerlukan banyak baja. Ambil biji bibit kering dari kedai dan keringkannya, benih cabai benih langsung di tanah atau benih terlebih dahulu.

Sekiranya anda benih dalam periuk, anak benih cabai boleh dipindahkan selepas umur 2 minggu atau 3 minggu.

Selepas penanaman, jangan lupa untuk siram dan keluarkan teduhan bersih hitam atau sebarang teduhan yang sesuai.

cara menanam cili padi
cara menanam cili padi

TANAM DI PASU


Malah, cabai kelapa sesuai untuk ditanam dalam periuk, pilih pasu atau bekas 18 inci di atas untuk memberikan ruang akar mereka bebas untuk bergerak.

Harus diperhatikan di sini bahawa jika menanam padi di dalam pasu mesti disenyawakan sekurang-kurangnya dua minggu.

 Jika anda menggunakan baja kimia menggunakan satu sudu teh dan taburkan di sekitar pokok itu. Perlu diingatkan supaya tidak melekat pada batang kerana ia akan terbakar.

Pot dalam periuk juga perlu disembur sentiasa supaya pengudaraan di dalam tanah adalah baik. Berhati-hatilah untuk tidak merosakkan akar ketakutan pokok cabai anda akan mati.

PENYAKIT


Walau bagaimanapun, cili beras adalah mudah terdedah kepada penyakit seperti aphid putih yang menyerang belakang daun supaya daunnya menjadi putih seperti pertumbuhan pokok yang tidak stabil dan subur. Kadangkala cili cili layu dan mati.

Ini disebabkan lubang pengorek ulat. White Apid boleh dimusnahkan dengan racun serangga organik yang diperbuat daripada detergen, minyak masak dan air.

 Sembur pada jangkitan dan lakukan semburan sehingga apid hilang. Daun daun layu dipetik dan dimusnahkan. Pucuk baru akan muncul kemudian.

TUAI


Cabai padi boleh dituai selepas sebulan hingga dua bulan dengan memetik buah merah. Selagi pokok-pokok cabai menghasilkan bunga selagi anda boleh menuai hasilnya.

Nasi ayam sangat serba boleh sebagai makanan. Ini kerana makanan pedas mampu memberi selera makan yang lebih besar dan semakin meningkat.

Jadi apa yang anda tunggu, cari bibit biji cabai dan benih. Anda boleh mendapatkan hasil dalam masa satu bulan setengah mengikut variasi cili.


BACA JUGA :

Berikut adalah Alamat Kementerian Pendidikan Malaysia yang anda cari. Semoga bermanfaat untuk anda.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)
Blok E8, Kompleks E,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62604 Putrajaya.

Tel: 03-8000 8000 Fax : 03-8884 6411
https://www.moe.gov.my

Alamat Kementerian Pendidikan Malaysia
Alamat Kementerian Pendidikan Malaysia 


Berikut adalah alamat hospital pulau pinang yang anda cari. Semoga bermanfaat.

Alamat. Hospital Pulau Pinang
Jalan Residensi
10990 George Town,
Pulau Pinang ·
Malaysia
Tel: 04-2293333 ext. 256/259

Alamat hospital pulau pinang
Alamat hospital pulau pinang


Berikut adalah alamat Hospital Kuala Lumpur yang anda cari. Semoga bermanfaat.

Hospital Kuala Lumpur
50586 Jalan Pahang
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
Tel No: 03-26155555 | Faks: 03-26989845

Alamat Hospital Kuala Lumpur
Alamat Hospital Kuala Lumpur 


Berikut adalah alamat Hospital Alor Gajah yang anda cari.

Hospital Alor Gajah
Pejabat Hospital, Hospital Alor Gajah
Alor Gajah, Melaka
78000 Alor Gajah
Melaka 

Tel : 06-5562333
Fax : 06-5567392
Jumlah Katil : 78

Alamat Hospital Alor Gajah
Alamat Hospital Alor Gajah 


Berikut adalaha alamat:

HOSPITAL SULTANAH AMINAH, JOHOR BAHRU
Jalan Persiaran Abu Bakar Sultan,
 80100 Johor Bahru,
 Johor, Malaysia
Phone:+60 7-225 7000
Alamat Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru
Alamat Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru


Adakah Projek CEO ni tipu/penipu atau scam?


Mengikut kata mereka yang dah lama join  biz PROJEK CEO ini menyatakan bahawa biz ini adalah REAL biz.

Mereka menyatakan bahawa syarikat TIDAK PERNAH gagal membayar bonus yang mereka dapat.



ini adalah review projek ceo malaysia



Semoga dipermudahkan urusan kita.

Untuk Info lanjut KLIK DISINI


PROJEK CEO TIPU/PENIPU/SCAM


APA ITU PROJECT CEO MALAYSIA



APA ITU PROJECT CEO 

Projek CEO Malaysia Merupakan Satu Project Innovasi
Buat Duit Paling terbaru dan High end.

Dengan Gabungan Mentor + Sistem + Komuniti sama2 Melangkah maju ke depan
dengan berkongsi idea2 Powerfull Untuk jana pendapatan di zaman yang serba
mahal sekarang.Project Ceo terdiri dari golongan biasa2 hingga ke golongan
 profesional.


5 PROJECTION DALAM PROJECT CEO

1)Bersara Awal
2)Memiliki Kereta impian/Supercar/Superbike
3)Memiliki Cash 200k (Simpanan)
4)Melancong 1Dunia & Umrah tiap2 Tahun.
5)Memiliki Rumah Impian.

Penerangan APA ITU PROJECT CEO di Malaysia

Bagi  anda yang memang seorang CEO syarikat yang sedang Mencari extra
income atau jika anda sedang mencari Platform untuk pendapatan tambahan
 dan kami jadikan Anda CEO dengan sistem yang telah Terbukti! 


Untuk Memulakan perniagaan anda Wajib ada asas Berikut:
1)Premis
2)Pekerja
3)Produk/perkhidmatan
4)Pembayaran & utiliti
5)Pengiklanan & pemasaran
Yang mana perkara yang di atas sangat memening kepala dan bila trend
 berubah serta kos2 yang mahal menyebabkan ramai peniaga struggle
 dan akhirnya gulung tikar..


BERITA BAIK

Dengan Project CEO 5 perkara yg wajib di atas anda tak perlu pening2 dah..
Anda hanya Perlu Buat 1 sahaja dari 5 perkara wajib di atas tu.. Senang
 sebenarnya kalau tahu.. iaitu


PENGIKLANAN / PEMASARAN

Tak ramai Tahu dan Ramai yang rasa tahu tapi sebenarnya Tak tahu.
Anda hanya perlu belajar dengan kami Teknik2 yang latest dengan
Sistem ROBOT MARKETING. Yang mana
KEPAKARAN KAMI lebih kepada GOOGLE & FACEBOOK


KONSEP

Contoh Grab car apps /uber. dulu sebenarnya orang panggil prebet sapu
atau kereta sapu.
Harini Ramai gunakan sistem mereka. Mereka ada Produk ke??
 Jawapannya Tidak! Mereka ada sistem Yang Buat Duit Berjuta-juta.

Satu lagi contoh LAZADA. Tengok betul2 lazada ada Produk sendiri tak.?
Jawapannya sama je,
Tidak! Mereka Ada Sistem dan Bantu peniaga2 Buat Duit. Anda menguasai
Sistem Dan Teknologi..
Money is Yours.. Wang dan Masa Anda punya.


Sama macam kami. KONSEP macam yang di atas.. Project CEO
Bergabung + Eksklusif Platform
Ebiz = Ejoint Venture.
Keuntungan 80% kita punya : 20% Platform Ebiz.
Paling penting Platform Ebiz. Sah undang2,
sah hukum syarak dan Berlesen serta bertapak di Malaysia
dah lebih 5tahun.



BUSINESS TO BUSINESS

✔Kongsi untung 80:20
✔Share peluang dalam dunia online. (Biar Robot Buat Kerja)
✔Ramai suka B to B sebab ramai orang tak minat jual barang.
✔Dah penat dan bosan..(sama lah kita) tapi nak Buat Untung
✔Paling Best Platform Ebiz yang Joint Venture dengan kami.

Anda Boleh Withdraw Duit Income anda terus Direct ke Bank di Malaysia.
Memang Awesome! Sebab banyak Scam problem mereka tak boleh link
dengan Bank di Malaysia sbb tidak di iktiraf kerajaan. Jadi tiada kerisauan.
Ikutlah undang2.


✔Paling seronok orang lain pergi Bercuti duit habis.
Tapi kita dalam Projek Ceo Pergi Bercuti bersama komuniti pun
Duit masukkk..dan masyukkk.. Takkan Nak Tengok jer..!

JOM MULA SEKARANG

COLLECT DUIT DALAM DUNIA INTERNET


Tiba masanya Sistem Buat Duit utk kita.
Tiba masanya Kita rehat2 Bercuti bersama keluarga Tapi Duit Masuk..!


✔Jika anda SERIUS BERMINAT ingin Sertai Kami.
Sila Reply YES saya berminat kerana Kami hanya Focus kepada
QUALITY bukan QUANTITY..Dan NO jika anda tidak berminat.


MOGA ANDA BERJAYA KAYA

KLIK UNTUK INFO LANJUT

P/S KAMI BUKAN PENGANJUR BISNES INI



Jumlah Paparan Halaman

Blog Archive

Popular Posts

Translate

CARA MENANAM CILI PADI