7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik

7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik untuk  Anda

Tidak ada kad kredit terbaik di Malaysia untuk semua orang. Apa yang dianggap "terbaik" akan berbeza-beza dari orang ke orang, sebab itu dalam panduan ini kita akan membincangkan hal yang berbeza, dengan keperluan yang berbeza untuk membantu anda mencari kad kredit yang tepat untuk anda.

Terdapat beberapa jenis kad kredit yang menawarkan pelbagai ciri seperti program ganjaran, cashback, mil udara, pemindahan baki, dan keistimewaan eksklusif seperti tawaran premium, akses ke lounge premium di lapangan terbang, dan had perbelanjaan tanpa had.

Di samping memahami manfaat yang anda akan nikmati sebagai pemegang kad, terdapat beberapa faktor lain yang perlu anda pertimbangkan ketika memilih kad kredit.

Bermula dari ciri kad untuk memenuhi keperluan anda, proses permohonan dan keperluan dokumen, yang mana anda boleh mengetahui lebih lanjut di bahagian di bawah.

Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Memilih Kad

1. Kadar Faedah Berkesan (EIR)

Bank sentiasa mengiklankan kadar peratusan tahunan (APR) kepada para pelanggannya. Walau bagaimanapun, kadar faedah berkesan mewakili kos ekonomi sebenar untuk membawa kad kredit. Kad kredit adalah salah satu daripada pilihan pembiayaan yang mempunyai kos yang tinggi.

Dengan EIRs dari 12% hingga 16% di Malaysia, adalah penting untuk mengetahui EIR kad kredit yang ditawarkan oleh bank yang akan menjadi kadar faedah yang dikenakan ke baki kad kredit anda yang belum selesai.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang boleh mengelakkan daripada membayar kos yang tinggi jika mereka berjaya membayar jumlah yang tertunggak setiap bulan.

Berikut adalah 7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik untuk  Anda. Termasuk kadar faedah, bayaran tahunan, caj lain, keperluan kad tersebut dan lain-lain.
7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik 

2. Bayaran tahunan

Selain daripada APR, sesetengah bank mengenakan yuran tahunan kepada pemegang kad kredit yang boleh setinggi RM800 setahun. Sebelum memohon kad baru, anda harus memahami selera pembiayaan anda dan lihat jika terdapat kad kredit lain yang sama menawarkan yuran yang lebih rendah, atau lebih baik lagi, sifar yuran tahunan.

Pelbagai fee tahunan untuk kad kredit di Malaysia adalah antara RM100 hingga RM800.

Sesetengah bank menawarkan pengecualian yuran tahunan untuk kad kredit tertentu dan anda harus mempertimbangkan ini apabila memilih kad kredit untuk meminimumkan kos anda memohon.

3. Caj lain

Sentiasa baca cetakan yang baik untuk mengetahui jika terdapat sebarang caj tambahan yang boleh dikenakan oleh bank seperti yuran transaksi asing, penukaran mata wang dinamik, yuran pendahuluan tunai, yuran pemindahan baki, dan yuran pembayaran lewat.

Yuran Urus Niaga Asing: 1% (Ini terpakai kepada kebanyakan kad di Malaysia tetapi anda boleh menyemak dengan bank anda untuk mendapatkan pengesahan pada bila-bila masa.)
Penukaran Mata Wang Dinamik: 1% dan caj penukaran. (Bergantung pada bank)

Yuran Pendahuluan Tunai: Berdasarkan kadar faedah efektif (EIR), yang akan dikenakan pada kad kredit anda. Walau bagaimanapun, ada yang menawarkan harga rendah untuk pilihan pendahuluan tunai. (Adalah lebih baik untuk menghubungi bank untuk promosi terkini mengenai pendahuluan tunai.)

Yuran Pemindahan Baki: Dari 0% hingga 6% di Malaysia.

Yuran Pembayaran Lewat: Jika pembayaran minimum tidak dibuat oleh tarikh tunggakan pembayaran, caj pembayaran lewat akan dikenakan pada 1% dari hutang tertunggak. (Bergantung pada bank)

4. Keperluan pendapatan minimum

Sebelum meluluskan permohonan kad kredit anda, bank perlu mengetahui tahap pendapatan anda. Keperluan pendapatan tahunan minimum di Malaysia untuk kad kredit asas ialah RM24,000, secara amnya.

 Pastikan anda menyemak jika anda memenuhi syarat pendapatan minimum sebelum memohon kad kredit anda.

Secara keseluruhan, adalah selamat untuk mengatakan bahawa anda boleh memohon lebih daripada separuh kad kredit yang ditawarkan di Malaysia jika gaji tahunan anda adalah antara RM24,000 hingga RM36,000.


5. Skor Kredit

Anda perlu memastikan skor kredit anda berada pada paras yang sihat dengan nisbah hutang kepada pendapatan anda tidak melebihi 40% untuk meningkatkan peluang mendapatkan permohonan kad kredit anda yang diluluskan.

 Pada umumnya, anda boleh menyemak skor kredit anda dari CCRIS (Bank Negara), agensi penarafan Kredit CTOS dan RAM Credit Rating Sdn Bhd.

6. Faedah Tunai Balik

Kad kredit yang datang dengan ciri-ciri cashback akan memerlukan anda mematuhi beberapa syarat dan syarat. Pertama, anda perlu membelanjakan jumlah minimum setiap bulan agar layak mendapat kadar rebat tunai maksimum yang ditawarkan oleh bank.

Seterusnya, anda perlu melihat jumlah maksimum cashback (kadar) seperti beberapa bank boleh mengenakan ini kepada kad kredit tertentu. Kemudian, anda perlu berhati-hati melihat kategori perbelanjaan yang berhak kepada ciri-ciri cashback.

7. Faedah Mata Ganjaran

Sama seperti kad kredit balik tunai, terdapat tahap yang berbeza untuk jumlah mata ganjaran yang boleh anda peroleh berdasarkan kategori perbelanjaan.

Untuk membandingkan ganjaran terbaik kad kredit, anda harus mempertimbangkan pilihan ganjaran yang ditawarkan oleh bank seperti produk runcit, perkhidmatan dan baucar.

Yang paling penting, anda harus mengetahui ganjaran kepada nisbah tunai (perbelanjaan) dan yang membolehkan anda menebus ganjaran anda yang terpantas!

Ini adalah serba sedikit cara anda patut pilih kad kredit yang anda perlukan.0 Comments:

Catat Ulasan

Sila beri komen yang membina dan bertanggungjawab.

Komen berbentuk iklan atau spam akan dihapus.

Terima Kasih.