ANDA BOLEH CARI APA SAJA MAKLUMAT DI KOTAK PENCARI "CUSTOM SEARCH"
Salam semua.

Berikut adalah Senarai scam/skim cepat kaya yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia 2018.

Diharap kita semua tidak terpedaya dengan skim cepat kaya yang disenaraikan ini.

Rujuk senarai ini sebelum anda menyertai mana-mana pelaburan.

Anda boleh download senarai tersebut pada link berikut.

https://drive.google.com/file/d/11CXiSKRdKj0WBFFaQ10KCOxf6qKbdqxo/view?usp=sharing


Keburukan kelemahan menyertai bitzarapro dan jangan join program ini!


INI ADALAH IKLAN BITZARAPRO PENIPU. 

JANGAN JOIN KALAU X NAK DUIT ANDA LESAP!


Bagi aku macam tak ada Keburukan kelemahan menyertai bitzarapro ni.

Apa yang menyebabkan aku gembira sangat hari ini adalah duit yang aku withdraw semalam tu pihak bitzara sudah pun masuk ke dalam akaun maybank aku.

 So bila ini berlaku terasa juga nak tambah wang pelaburan bersama bitzara ni.

Apa yang aku boleh kongsikan disini adalah pihak bitzarapro tak pernah gagal untuk membayar keuntungan para pelabur.


Sejak ditubuhkan pada tahun lepas iaitu tahun 2017 mereka tidak pernah mungkiri janji untuk membayar keuntungan para pelabur.

So terpulang lh pada kalian semua. Samada nak join ke tidak. Ataupun kalian hanya nak jadi penonton saja. tak kisah lahkan.

Cuma kalau boleh cuba lah join RM50 tu dulu. Try dulu. Kalau tak menjadi pun apalah sangat nilai rm50 upada masa sekarang. Minta maaf jkalau bahasa terkasar sikit yer...haha

Tak apa lah bagi mereka yang tak berminat untuk kaya. Cukup lah baca entri saya ni saja yer.

Tapi bagi yang bermianat untuk hidup senang dan yang tak takut dengan kehilangan duit rm50 tu boleh lah anda klik info lanjut kat SINI



INI IKLAN YANG SAYA JUMPA KAT FB..HARAP JANGAN JOIN BIZ BITZARAPRO NI..INI BIZ PENIPU.

Saya beri info projek *bitzarapro* ni di harap dapat membantu tuan/puan dari segi ekonomi..

Bitzara bermula pada Oktober 2017 dan bertapak di Selangor, Malaysia

BITZARAPRO menjana keuntungan melalui mining dan trading bitcoin

Sertai BITZARAPRO sekarang sebagai funder. Modal hanya sekali bermula 

serendah RM50 dan terima 1% keuntungan SETIAP HARI selama 5 tahun !

- Minima withdraw RM10 bila2 masa 



- Terus ke akaun bank dalam masa 24 jam !

- Tak perlu promosi, cari orang atau jual barang !



*FINANCIALFREEDOM*
*THEBESTBITZARAPRO*
*PROFITDAILYS*
*5YEARS*

INFO LENGKAP SILA KLIK  http://bitzarapro.com

Bagaimana nak hasilkan nombor-nombor 4D dari carta Uncle Cai ? Cara menang nombor 4d toto magnum

1. Cara nak hasilkan nombor ramalan 4D dari Carta Uncle Cai adalah amat mudah dan lebih baik ikut kepakaran masing-masing...Siapa yang rajin membuat analysis pasti dapat MENJANA WANG yang LUMAYAN dari carta Uncle ini..

2. Kali ini Uncle akan berkongsi salah satu cara menghasilkan nombor ramalan 4D dari Carta Uncle; Cara ini adalah menggunakan "Missing Digits" dari Carta..atau dalam bahasa melayu nya - "angka-angka yang tiada didalam carta"..

3. Contohnya, Carta 23hb Feb 2016 ; Angka-angka didalam Carta adalah { 2 - 8 - 3 - 6 - 5  - 9 } dan angka yang tiada didalam Carta adalah { 0 - 1 - 4 - 7 }

4. Langkah seterusnya, didalam carta ada 6 digit/angka, pecahkan menjadi 3 digit Besar dan 3 digit Kecil ; { 6 - 8 - 9 } & { 2 - 3 - 5 }

5. Seterusnya gabungkan 3 digit besar/kecil dengan missing digit 
{ 0 - 1 - 4 - 7 } dan hasil akan menjadi seperti ;

Set A :
6891
6894
6897
6890
Set B :

2351
2354
2357
2350
6. Langkah akhir dan paling penting ! ! ! kita dah dapat 8 set Nombor Ramalan hasil dari Carta, So macam biasa yang Uncle selalu pesan, Buatlah Analysis atau kajian kekerapan 8 set nombor ini hits Podium / Starter ataupun Consolation..

7. Nak buat Analysis Nombor Ramalan boleh guna website 4d2u.com ataupun my4ds.com 

8. Penutup...Langkah lebih Advance kepada yang bertaraf master ataupun sifu, boleh lah gunakan system code, ini bagi yang pandai membaca code pada kad nombor Magnum ataupun Sports Toto..seterusnya bandingkan dengan carta Uncle Cai. Rasa yakin FULL dengan kiraan anda?? Apa lagi?? pergi cepat2 kat kedai Nombor Bet ikut kemampuan sendiri...Kalau berjaya teruskan dengan cara ini, Tapi kalau ke Laut sendiri JAWAB ! ! ! 

Amaran Keras : Kalau takut dilambong Ombak, Jangan berumah ditepi Laut ! ! ! Kalau takut kalah berjudi, Baik simpan duit dalam ASB ! ! ! 

"Tiada Paksaan kalau nak ikut cara Uncle Cai ini, Tepuk dada tanya selera sendiri" Good Luck ! ! !



Cara kena 4d toto magnum dan nombor ekor

Adakah permainan 4D ini sukar?

Susah .. kerana menyusun nombor untuk menang bukan ..
Kadang-kadang nombor yang kita beli 3 nombor dan masuk tetapi yang lain tidak berbaloi .. mengapa anda berfikir bahawa permainan 4D mempunyai banyak wang..kalau kita kekurangan modal kita kehilangan 1 digit lagi..not ??

Nah, di sini saya mengajar teknik 4D nie..4D ini adalah permainan nombor dan nombor yang digunakan adalah 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9..baiklah ...

Jadikan rupa seperti itu ... melihat nombor seri kemudian .. jika 0123 sudah, .. akan keluar 1234 bertukar .. tetapi dia tidak akan keluar 1234 .. dia akan keluar 123X, 234X ... mcm saja. .. jadi apa yang anda perlukan untuk beli .. orang yang beriman untuk 123X atau 234X ... jangan mainkan 3D yang lain .. itu hanya sia-sia wang anda kerana dia akan keluar dengan urutan ini ..

0123
1234
2345
3456
4567
5678
6789
itu semua ... TQ









Tips TANAMAN KOPI (Coffea spp.) 

-di negara ini banyak terdapat di kawasan pantai Barat Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur. Tanaman ini merupakan tanaman yang penting di kalangan pekebun kecil. Ianya diusahakan secara tanaman tunggal atau secara selingan di kawasan kelapa yang sedia ada. 

Pada masa ini kopi jenis Liberica (Coffea liberica Bill ex Hiem) sesuai ditanam di Semenanjung Malaysia. Negeri pengeluar utama jenis kopi di negara ini ialah Johor dan Sabah. Terdapat seluas 3,714 hektar tanaman kopi di Malaysia dimana 1,112 hektar adalah di Negeri Johor dan seluas 2,216 hektar di Sabah (Sumber: Bahagian PTIF, Jabatan Pertanian Malaysia). Kajian penulis mendapati kopi jenis Robusta pernah ditanam sedikit di Utara Semenanjung Malaysia tetapi memang luas ditanam di Sabah dan sedikit di Sarawak. 

Malaysia kini hanya mampu mengeluarkan biji kopi mentah sekitar kurang dari 3% untuk keperluan tempatan manakala sebanyak 97% biji kopi mentah adalah diimport. Sebanyak 97,500 mt - 100,000 mt biji kopi mentah diimport setiap tahun untuk kegunaan kilang tempatan dan seterusnya produk kopi tersebut untuk kegunaan tempatan dan dieksport. Seramai 96 orang pengilang kopi diberi kelulusan oleh Kementerian Pertanian untuk mengimport biji kopi mentah semasa artikel diitulis (Sumber: Laporan Tahunan Agromakanan MOA).

 Pengimport mempunyai kilang kopi untuk memproses biji kopi mentah kepada produk akhir berasaskan kopi terutama Kopi-dalam-satu (3-in-one) dan instant coffee. Malaysia juga merupakan pengeksport produk berasaskan kopi dengan jumlah nilai eksport melebihi RM1.2 billion pada tahun 2014. 

Kekurangan bekalan dan juga fasa kebergantungan import kopi menunjukkan industri untuk penanaman semula kopi di negara kita perlu digalakkan semula. Aktiviti penanaman dan pengeluaran kopi mentah di Malaysia menurun dengan amat signifikan daripada 16,000 hektar pada tahun 1990'an kepada hanya 3,714 hektar pada tahun 2015 (25 tahun). 

Banyak pendekatan perlu dilakukan untuk menarik minat petani dan usahawan menanam semula kopi. Antaranya seperti penanaman kopi secara intergrasi dengan kelapa atau buah-buahan dan memperkenalkan varieti baru yang produktif. 

Dari segi botani apa yang saya tahu iaitu pokok kopi tergulung di dalam keluarga Rubiaceae. Tanaman ini dikatakan ada mempunyai sebanyak 66 spesies tetapi hanya tiga spesies sahaja yang sesuai ditanam secara komersil. Spesies ini adalah kopi jenis Liberica (Coffea liberica var. liberiansis), Robusta (Coffea robusta) dan Arabica (Coffea arabica). 

Bagaimanapun hanya dua spesies sahaja yang sesuai ditanam di negara ini iaitu jenis Liberica dan Robusta. Spesies kopi adalah berlainan antara satu dengan yang lain melalui ciri-ciri pertumbuhan pokok, pembentukan daun serta buah dan biji kopi. Kopi Arabica adalah merupakan 70% kopi yang dikeluarkan dan dipasarkan seluruh dunia. Ia luas ditanam di Brazil, Peru, Honduras serta kawasan sekitarnya. 

Sesuai dikawasan beriklim sejuk (18-20 C) dan juga sesuai di Tanah Tinggi Tropika dengan kadar produktiviti 350 – 400 kg/ha/tahun. Niji kopi Arabica mendapat harga sederhana dipasaran dunia dan di Malaysia ia dimmport sekitar RM10 – RM16/kg. Mempunyai rasa asidik dan dan ada aroma yang kuat. Kopi Robusta pula menguasai sebanyak 28% pengeluaran dan pasaran dunia.

 Ia luas ditanam di Indonesia, Vietnam, Brazil (jenis Conilon) dan beberapa negara tropika lain. Sesuai untuk ditanam dikawasan beriklim sejuk (21-24 C) serta boleh tumbuh baik di tanah sederhana rendah. Kadar produktiviti sekitar 900 kg - 1,300 kg/ha/tahun. Harganya dipasaran agak murah sedikit dari Arabica (RM8 – RM15/kg). Kopi ini juga mempunyai nilai rasa sederhana enak. 

Kopi Liberica hanya menguasai 2 % penanaman dan pasaran dunia serta merupakan jenik yang tahan lasak dan berbuah 2 kali setahun. Ia sesuai ditanah di tanah rendah (Coastal Area) dengan purata produktiviti 400-800 kg/ha/tahun. Harga biji mentah agak timggi dipasaran atau sekitar RM12 -RM20.00 sekilogram. Kopi ini mempunyai nilai rasa paling pahit.


Pokok Kopi adalah dalam golongan tanaman saka. Tanaman ini boleh hidup sehingga 25 tahun dan boleh membesar sehingga kepada paras ketinggian 6 – 15 m sekiranya tidak dikawal. Ia jenis pokok yang merimbun diperingkat awal dan perlu dijalankan cantasan disemua peringkat agar pokok kopi sentiasa rendah untuk mudah diuruskan (Sila lihat foto disebelah).

 Ia mempunyai batang utama kayu keras dan banyak dahan disekelilingnya. Sistem Akar bagi pokok kopi banyak memang bergantung kepada keadaan fizikal tanah, keadaan kelembapan serta taburan hujan serta sinaran matahari. Pokok kopi mempunyai daun banyak sepanjang tahun. Daun kopi biasanya tumbuh secara berpasangan pada batang, dahan serta cabang.

 Daun- daun kopi Liberica dan Arabica berwarna hijau tua manakala Robusta pula warna hijaunya cerah sedikit. Pokok koopi dewasa akan berbunga mengikut musim. Lazimnya pokok kopi yang ditanam menggunakan biji benih mula mengeluarkan bunga lebih kurang setahun selepas ditanam di ladang mengikut varieti. 

Pokok kopi adalah dari jenis tumbuhan yang tidak serasi sesama sendiri dan perlukan pendebungaan silang (cross pollination). Agen yang membantu proses pendebungaan seperta serangga (semut, lebah madu), angin dan sebagainya. Paling hendak kita kutip dari pokok kopi adalah buahnya.

 Buah kopi berbentuk bulat atau lonjong dengan lazimnya buah kopi jambu berwarna hijau semasa muda dan bertukar menjadi kuning dan merah apabila masak. Bergantung kepada jenis dan varieti, masa masak buah kopi ini berbeza-beza waktu. 

Penanaman kopi banyak bergantung kepada banyak faktur untuk dimajukan. Antaranya adalah faktur iklim, tanah, varieti dan ekonomi. Faktor Iklim adalah penting untuk menentukan jenis kopi yang hendak ditanam.Biasanya pokok kopi memerlukan taburan hujan antara 2,000 - 3,000 mm setahun. 

Dalam masa yang sama pokok kopi juga memerlukan musim kering untuk pembentukan primordia bunga (janabunga) bagi pengeluaran hasil yang baik. Kopi jenis Robusta dan Liberica tahan kepada suhu yang tinggi di mana suhu optimumnya ialah 180 - 280C serta kelembapan antara 70% - 90%. 

Negara kita Malaysia hanya sesuai untuk tanaman kopi robusta dan Liberica sahaja sehingga artikel ini ditulis. Faktor Tanah perlu diambil kira dalam menentukan industri penanaman kopi. Ini kerana pokok kopi boleh tumbuh dengan baik di kebanyakan jenis tanah. Ini termasuk tanah yang berasal dari lahar, granit, dan batu pasir. 

Tanah gembur yang mempunyai bahan organik yang tinggi serta mengandungi bahan mineral yang mencukupi adalah sangat sesuai (Sila lihat foto disebelah). Tanah yang sesuai untuk tanaman kopi ialah Siri Briah, Carey, Cempaka, Jempol, Kaki Bukit, Jawa, Kangkong, Lubuk Kiat, Lundang, Kantan, Rotan, Sabrang, Selangor, Semberin, Tok Yong dan Tualang. Kini kita berbincang mengenai varieti kopi (dulu dipanggil klon kopi). 

Di antara tiga jenis pokok kopi, jenis Liberica adalah merupakan yang paling banyak ditanam terutama di kawasan Pantai Barat Semenanjung Malaysia. Jenis kopi Robusta banyak terdapat di kawasan Utara Semenanjung seperti di negeri Kedah dan Perlis, serta di Sabah dan Sarawak. 

Kopi jenis polihibrid adalah baka kacukan yang boleh mengeluarkan hasil yang lebih tinggi. Kopi jenis Arabica merupakan jenis yang banyak ditanam di kawasan sub tropika. 


PINJAMAN UNTUK YANG BLACKLIST BANK

Google+ Followers

Translate

Popular Posts

7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik