ANDA BOLEH CARI APA SAJA MAKLUMAT DI KOTAK PENCARI "CUSTOM SEARCH"

7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik untuk  Anda

Tidak ada kad kredit terbaik di Malaysia untuk semua orang. Apa yang dianggap "terbaik" akan berbeza-beza dari orang ke orang, sebab itu dalam panduan ini kita akan membincangkan hal yang berbeza, dengan keperluan yang berbeza untuk membantu anda mencari kad kredit yang tepat untuk anda.

Terdapat beberapa jenis kad kredit yang menawarkan pelbagai ciri seperti program ganjaran, cashback, mil udara, pemindahan baki, dan keistimewaan eksklusif seperti tawaran premium, akses ke lounge premium di lapangan terbang, dan had perbelanjaan tanpa had.

Di samping memahami manfaat yang anda akan nikmati sebagai pemegang kad, terdapat beberapa faktor lain yang perlu anda pertimbangkan ketika memilih kad kredit.

Bermula dari ciri kad untuk memenuhi keperluan anda, proses permohonan dan keperluan dokumen, yang mana anda boleh mengetahui lebih lanjut di bahagian di bawah.

Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Memilih Kad

1. Kadar Faedah Berkesan (EIR)

Bank sentiasa mengiklankan kadar peratusan tahunan (APR) kepada para pelanggannya. Walau bagaimanapun, kadar faedah berkesan mewakili kos ekonomi sebenar untuk membawa kad kredit. Kad kredit adalah salah satu daripada pilihan pembiayaan yang mempunyai kos yang tinggi.

Dengan EIRs dari 12% hingga 16% di Malaysia, adalah penting untuk mengetahui EIR kad kredit yang ditawarkan oleh bank yang akan menjadi kadar faedah yang dikenakan ke baki kad kredit anda yang belum selesai.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang boleh mengelakkan daripada membayar kos yang tinggi jika mereka berjaya membayar jumlah yang tertunggak setiap bulan.

Berikut adalah 7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik untuk  Anda. Termasuk kadar faedah, bayaran tahunan, caj lain, keperluan kad tersebut dan lain-lain.
7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik 

2. Bayaran tahunan

Selain daripada APR, sesetengah bank mengenakan yuran tahunan kepada pemegang kad kredit yang boleh setinggi RM800 setahun. Sebelum memohon kad baru, anda harus memahami selera pembiayaan anda dan lihat jika terdapat kad kredit lain yang sama menawarkan yuran yang lebih rendah, atau lebih baik lagi, sifar yuran tahunan.

Pelbagai fee tahunan untuk kad kredit di Malaysia adalah antara RM100 hingga RM800.

Sesetengah bank menawarkan pengecualian yuran tahunan untuk kad kredit tertentu dan anda harus mempertimbangkan ini apabila memilih kad kredit untuk meminimumkan kos anda memohon.

3. Caj lain

Sentiasa baca cetakan yang baik untuk mengetahui jika terdapat sebarang caj tambahan yang boleh dikenakan oleh bank seperti yuran transaksi asing, penukaran mata wang dinamik, yuran pendahuluan tunai, yuran pemindahan baki, dan yuran pembayaran lewat.

Yuran Urus Niaga Asing: 1% (Ini terpakai kepada kebanyakan kad di Malaysia tetapi anda boleh menyemak dengan bank anda untuk mendapatkan pengesahan pada bila-bila masa.)
Penukaran Mata Wang Dinamik: 1% dan caj penukaran. (Bergantung pada bank)

Yuran Pendahuluan Tunai: Berdasarkan kadar faedah efektif (EIR), yang akan dikenakan pada kad kredit anda. Walau bagaimanapun, ada yang menawarkan harga rendah untuk pilihan pendahuluan tunai. (Adalah lebih baik untuk menghubungi bank untuk promosi terkini mengenai pendahuluan tunai.)

Yuran Pemindahan Baki: Dari 0% hingga 6% di Malaysia.

Yuran Pembayaran Lewat: Jika pembayaran minimum tidak dibuat oleh tarikh tunggakan pembayaran, caj pembayaran lewat akan dikenakan pada 1% dari hutang tertunggak. (Bergantung pada bank)

4. Keperluan pendapatan minimum

Sebelum meluluskan permohonan kad kredit anda, bank perlu mengetahui tahap pendapatan anda. Keperluan pendapatan tahunan minimum di Malaysia untuk kad kredit asas ialah RM24,000, secara amnya.

 Pastikan anda menyemak jika anda memenuhi syarat pendapatan minimum sebelum memohon kad kredit anda.

Secara keseluruhan, adalah selamat untuk mengatakan bahawa anda boleh memohon lebih daripada separuh kad kredit yang ditawarkan di Malaysia jika gaji tahunan anda adalah antara RM24,000 hingga RM36,000.


5. Skor Kredit

Anda perlu memastikan skor kredit anda berada pada paras yang sihat dengan nisbah hutang kepada pendapatan anda tidak melebihi 40% untuk meningkatkan peluang mendapatkan permohonan kad kredit anda yang diluluskan.

 Pada umumnya, anda boleh menyemak skor kredit anda dari CCRIS (Bank Negara), agensi penarafan Kredit CTOS dan RAM Credit Rating Sdn Bhd.

6. Faedah Tunai Balik

Kad kredit yang datang dengan ciri-ciri cashback akan memerlukan anda mematuhi beberapa syarat dan syarat. Pertama, anda perlu membelanjakan jumlah minimum setiap bulan agar layak mendapat kadar rebat tunai maksimum yang ditawarkan oleh bank.

Seterusnya, anda perlu melihat jumlah maksimum cashback (kadar) seperti beberapa bank boleh mengenakan ini kepada kad kredit tertentu. Kemudian, anda perlu berhati-hati melihat kategori perbelanjaan yang berhak kepada ciri-ciri cashback.

7. Faedah Mata Ganjaran

Sama seperti kad kredit balik tunai, terdapat tahap yang berbeza untuk jumlah mata ganjaran yang boleh anda peroleh berdasarkan kategori perbelanjaan.

Untuk membandingkan ganjaran terbaik kad kredit, anda harus mempertimbangkan pilihan ganjaran yang ditawarkan oleh bank seperti produk runcit, perkhidmatan dan baucar.

Yang paling penting, anda harus mengetahui ganjaran kepada nisbah tunai (perbelanjaan) dan yang membolehkan anda menebus ganjaran anda yang terpantas!

Ini adalah serba sedikit cara anda patut pilih kad kredit yang anda perlukan.



Windshield Care Tips That Can Save You Money
The windshield is part of the most important part of the vehicle but most people do not realize their importance until something happens to them and they do not work as effectively as it should. In addition to making the vehicle look great, this important feature protects the driver from the element, saves lives in an accident, offers a clear view of the road and also supports the roof so as not to fall during the accident.
Simple, But Important Windshield Care Tips That Can Save You Money

However, despite their important role, the windshields may be damaged from different situations requiring auto glass repair or replacement. But with some care you can save your money from repairs and replacements. Here are some important tips but it's important to extend your glass life and save you costs in the process.

Tip 1 - Always place your car in the shade or away from direct sunlight

Keeping the windshield to direct sunlight can be dangerous and ultimately shorten its lifespan. UV rays will not only damage your color but also disrupt the integrity of the glass structure. If the glass already has a small chip then the hot temperature will make it worse to have a car park in the shade or garage.

Tip 2 - Close your car door carefully

Removable car doors can expose your windshield to damage due to the severe vibration experienced in it. Slamming may not have any effect but from time to time the slamming will make the glass lose its hold. It does not require much effort to shut the door properly to avoid unnecessary obstacles.

Tip 3 - Keep ammonia-based cleaners clean

The wrong chemicals in your auto glass can lead to damage that shorten their lifespan in the process. The ammonia-based glass cleaner is only suitable for your home and not a windscreen. If you must clean it then use alcohol, vinegar or special window cleaner for the car. It is also important for you to avoid rough span and paper towels and in place select microfiber towels. Microfiber towels are absorbent and do not leave scratches and they also will not scratch the glass or destroy the colors.

Tip 4 - Get the repair chips as fast as possible

However small, they may appear, leaving those who are not tidy just increases their chances of getting worse. Remember that leaving them there also reduces the strength of auto glass thereby affecting the protection. Repair services can take an hour and you can also enjoy mobile repairs and replacements from reputable companies. The sooner you fix the more imperfections you save and the longer your auto glass life.

Tip 5 - Get the glass inspected regularly

Sometimes the issues are invisible and you may not know what the glass is. By getting certified technicians to check your glass on a regular basis, basic issues such as minor cracks and holes or even weaknesses can be captured in the time before they develop into serious problems.

Pemberi pinjaman berlesen di Kuala Lumpur, Selangor, Johor Baharu, Penang, Seremban dan Kedah.

Kami adalah syarikat pemberi pinjaman berlesen yang bereputasi dan bereputasi di Malaysia. 

Kami menawarkan penyelesaian kewangan dengan pinjaman peribadi dan pinjaman perniagaan yang memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan kami sebagai matlamat kami yang berterusan. 

Perunding profesional kami sentiasa bersedia untuk membantu anda. 


Kami boleh meminjamkan wang kepada anda sebelum anda menerima apa-apa bayaran seperti bayaran pendahuluan, yuran guaman, dll.

Pelanggan adalah keutamaan kami dan kami akan berusaha sebaik mungkin untuk membantu anda. 

Sila hubunggi kami segera untuk mendapatkan maklumat pinjaman kepada anda.

UNTUK INFO LANJUT


TAGS.
Pemberi pinjaman berlesen di Malaysia.
pinjaman peribadi swasta
pinjaman peribadi bank
pinjaman peribadi 2018
pinjaman peribadi rhb
pinjaman peribadi cimb
pinjaman peribadi maybank
pinjaman peribadi aeon
pinjaman peribadi koperasi
pinjaman peribadi bank islam
pinjaman peribadi bank rakyat
pinjaman peribadi bank rakyat 2018
pinjaman peribadi bank 2018
pinjaman peribadi bank islam 2018
pinjaman peribadi bank muamalat
jadual pinjaman peribadi bank rakyat 2018
pinjaman peribadi swasta

Cara bayar hutang PTPTN dengan cepat.

Ada banyak sebab seseorang itu belum mampu bayar hutang PTPTN atau terpaksa tangguhkan dulu bayaran pinjaman balik. Tapi, walau apapun alasannya, hutang tetap perlu dilangsaikan. Ramai yang memberi alasan, belum dapat kerja atau gaji tak cukup untuk buat bayaran balik. 

Tak kurang juga bagi yang telah berkeluarga, faktor komitmen yang tinggi seperti pembayaran rumah, kenderaan, cukai, perbelanjaan isi rumah dan persekolahan anak menyebabkan hutang PTPTN masih belum dapat dijelaskan sepenuhnya. Walaupun boleh dibayar secara bulanan, namun masih ada yang culas.

Korang yang sedang membaca ni, dah buat pembayaran balik ke belum? Kalau belum, bolehlah ikuti mana-mana kaedah yang dikongsikan Muhammad Farid Bahrudin di bawah ini untuk langsaikan hutang PTPTN korang tu.

 Boleh bayar sama ada secara online mahupun tradisional. Macamana caranya? Jom lihat satu persatu, lepas tu korang boleh pilih nak bayar ikut cara yang paling mudah untuk korang. Jadi, lepas ni dah tak ada alasan tak bayar PTPTN lagi. Ingat... hutang tu. Jangan biarkan hidup anda diselubungi dengan... HUTANG.

Pembayaran pembiayaan PTPTN dah mudah tak perlu nak ke Bank atau Kiosk untuk bayar.

Malah pembayaran pembiayaan PTPTN dah tak kenakan caj (kalau dikenakan caj tu caj dari bank).

1. JomPay

- tiada caj transaksi (percuma)

- boleh dibuat atas talian

2. FPX di Portal PTPTN

- tiada caj transaksi (percuma)

- pembayaran dengan memilih bayar melalui penolakan dari akaun Simpanan atau caj ke Kad Kredit

- cara bayar guna Kad Kredit bahaya jika dah swipe tapi tak bayar balik. Kena jaga rekod pembayaran untuk CCRIS cantik

- boleh dibuat atas talian

Cara tradisional:

3. Bayar di kaunter atau kiosk

- tidak terima tunai hanya menerima bayaran melalui kad (debit/kredit)

- tiada caj transaksi (percuma)

4. Perbankan Internet

- ada caj transaksi bank

- tapi ada yang suka guna cara ni mungkin sebab suka bayar caj transaksi, sedangkan bayaran melalui FPX dan JomPay adalah percuma

Pembayaran melalui FPX akan mengemaskini terus baki hutang dan memaparkan amaun bayaran yang dilakukan.

Salam semua.

Berikut adalah Senarai scam/skim cepat kaya yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia 2018.

Diharap kita semua tidak terpedaya dengan skim cepat kaya yang disenaraikan ini.

Rujuk senarai ini sebelum anda menyertai mana-mana pelaburan.

Anda boleh download senarai tersebut pada link berikut.

https://drive.google.com/file/d/11CXiSKRdKj0WBFFaQ10KCOxf6qKbdqxo/view?usp=sharing


Keburukan kelemahan menyertai bitzarapro dan jangan join program ini!


INI ADALAH IKLAN BITZARAPRO PENIPU. 

JANGAN JOIN KALAU X NAK DUIT ANDA LESAP!


Bagi aku macam tak ada Keburukan kelemahan menyertai bitzarapro ni.

Apa yang menyebabkan aku gembira sangat hari ini adalah duit yang aku withdraw semalam tu pihak bitzara sudah pun masuk ke dalam akaun maybank aku.

 So bila ini berlaku terasa juga nak tambah wang pelaburan bersama bitzara ni.

Apa yang aku boleh kongsikan disini adalah pihak bitzarapro tak pernah gagal untuk membayar keuntungan para pelabur.


Sejak ditubuhkan pada tahun lepas iaitu tahun 2017 mereka tidak pernah mungkiri janji untuk membayar keuntungan para pelabur.

So terpulang lh pada kalian semua. Samada nak join ke tidak. Ataupun kalian hanya nak jadi penonton saja. tak kisah lahkan.

Cuma kalau boleh cuba lah join RM50 tu dulu. Try dulu. Kalau tak menjadi pun apalah sangat nilai rm50 upada masa sekarang. Minta maaf jkalau bahasa terkasar sikit yer...haha

Tak apa lah bagi mereka yang tak berminat untuk kaya. Cukup lah baca entri saya ni saja yer.

Tapi bagi yang bermianat untuk hidup senang dan yang tak takut dengan kehilangan duit rm50 tu boleh lah anda klik info lanjut kat SINI



INI IKLAN YANG SAYA JUMPA KAT FB..HARAP JANGAN JOIN BIZ BITZARAPRO NI..INI BIZ PENIPU.

Saya beri info projek *bitzarapro* ni di harap dapat membantu tuan/puan dari segi ekonomi..

Bitzara bermula pada Oktober 2017 dan bertapak di Selangor, Malaysia

BITZARAPRO menjana keuntungan melalui mining dan trading bitcoin

Sertai BITZARAPRO sekarang sebagai funder. Modal hanya sekali bermula 

serendah RM50 dan terima 1% keuntungan SETIAP HARI selama 5 tahun !

- Minima withdraw RM10 bila2 masa 



- Terus ke akaun bank dalam masa 24 jam !

- Tak perlu promosi, cari orang atau jual barang !



*FINANCIALFREEDOM*
*THEBESTBITZARAPRO*
*PROFITDAILYS*
*5YEARS*

INFO LENGKAP SILA KLIK  http://bitzarapro.com

Bagaimana nak hasilkan nombor-nombor 4D dari carta Uncle Cai ? Cara menang nombor 4d toto magnum

1. Cara nak hasilkan nombor ramalan 4D dari Carta Uncle Cai adalah amat mudah dan lebih baik ikut kepakaran masing-masing...Siapa yang rajin membuat analysis pasti dapat MENJANA WANG yang LUMAYAN dari carta Uncle ini..

2. Kali ini Uncle akan berkongsi salah satu cara menghasilkan nombor ramalan 4D dari Carta Uncle; Cara ini adalah menggunakan "Missing Digits" dari Carta..atau dalam bahasa melayu nya - "angka-angka yang tiada didalam carta"..

3. Contohnya, Carta 23hb Feb 2016 ; Angka-angka didalam Carta adalah { 2 - 8 - 3 - 6 - 5  - 9 } dan angka yang tiada didalam Carta adalah { 0 - 1 - 4 - 7 }

4. Langkah seterusnya, didalam carta ada 6 digit/angka, pecahkan menjadi 3 digit Besar dan 3 digit Kecil ; { 6 - 8 - 9 } & { 2 - 3 - 5 }

5. Seterusnya gabungkan 3 digit besar/kecil dengan missing digit 
{ 0 - 1 - 4 - 7 } dan hasil akan menjadi seperti ;

Set A :
6891
6894
6897
6890
Set B :

2351
2354
2357
2350
6. Langkah akhir dan paling penting ! ! ! kita dah dapat 8 set Nombor Ramalan hasil dari Carta, So macam biasa yang Uncle selalu pesan, Buatlah Analysis atau kajian kekerapan 8 set nombor ini hits Podium / Starter ataupun Consolation..

7. Nak buat Analysis Nombor Ramalan boleh guna website 4d2u.com ataupun my4ds.com 

8. Penutup...Langkah lebih Advance kepada yang bertaraf master ataupun sifu, boleh lah gunakan system code, ini bagi yang pandai membaca code pada kad nombor Magnum ataupun Sports Toto..seterusnya bandingkan dengan carta Uncle Cai. Rasa yakin FULL dengan kiraan anda?? Apa lagi?? pergi cepat2 kat kedai Nombor Bet ikut kemampuan sendiri...Kalau berjaya teruskan dengan cara ini, Tapi kalau ke Laut sendiri JAWAB ! ! ! 

Amaran Keras : Kalau takut dilambong Ombak, Jangan berumah ditepi Laut ! ! ! Kalau takut kalah berjudi, Baik simpan duit dalam ASB ! ! ! 

"Tiada Paksaan kalau nak ikut cara Uncle Cai ini, Tepuk dada tanya selera sendiri" Good Luck ! ! !



Cara kena 4d toto magnum dan nombor ekor

Adakah permainan 4D ini sukar?

Susah .. kerana menyusun nombor untuk menang bukan ..
Kadang-kadang nombor yang kita beli 3 nombor dan masuk tetapi yang lain tidak berbaloi .. mengapa anda berfikir bahawa permainan 4D mempunyai banyak wang..kalau kita kekurangan modal kita kehilangan 1 digit lagi..not ??

Nah, di sini saya mengajar teknik 4D nie..4D ini adalah permainan nombor dan nombor yang digunakan adalah 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9..baiklah ...

Jadikan rupa seperti itu ... melihat nombor seri kemudian .. jika 0123 sudah, .. akan keluar 1234 bertukar .. tetapi dia tidak akan keluar 1234 .. dia akan keluar 123X, 234X ... mcm saja. .. jadi apa yang anda perlukan untuk beli .. orang yang beriman untuk 123X atau 234X ... jangan mainkan 3D yang lain .. itu hanya sia-sia wang anda kerana dia akan keluar dengan urutan ini ..

0123
1234
2345
3456
4567
5678
6789
itu semua ... TQ









Tips TANAMAN KOPI (Coffea spp.) 

-di negara ini banyak terdapat di kawasan pantai Barat Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur. Tanaman ini merupakan tanaman yang penting di kalangan pekebun kecil. Ianya diusahakan secara tanaman tunggal atau secara selingan di kawasan kelapa yang sedia ada. 

Pada masa ini kopi jenis Liberica (Coffea liberica Bill ex Hiem) sesuai ditanam di Semenanjung Malaysia. Negeri pengeluar utama jenis kopi di negara ini ialah Johor dan Sabah. Terdapat seluas 3,714 hektar tanaman kopi di Malaysia dimana 1,112 hektar adalah di Negeri Johor dan seluas 2,216 hektar di Sabah (Sumber: Bahagian PTIF, Jabatan Pertanian Malaysia). Kajian penulis mendapati kopi jenis Robusta pernah ditanam sedikit di Utara Semenanjung Malaysia tetapi memang luas ditanam di Sabah dan sedikit di Sarawak. 

Malaysia kini hanya mampu mengeluarkan biji kopi mentah sekitar kurang dari 3% untuk keperluan tempatan manakala sebanyak 97% biji kopi mentah adalah diimport. Sebanyak 97,500 mt - 100,000 mt biji kopi mentah diimport setiap tahun untuk kegunaan kilang tempatan dan seterusnya produk kopi tersebut untuk kegunaan tempatan dan dieksport. Seramai 96 orang pengilang kopi diberi kelulusan oleh Kementerian Pertanian untuk mengimport biji kopi mentah semasa artikel diitulis (Sumber: Laporan Tahunan Agromakanan MOA).

 Pengimport mempunyai kilang kopi untuk memproses biji kopi mentah kepada produk akhir berasaskan kopi terutama Kopi-dalam-satu (3-in-one) dan instant coffee. Malaysia juga merupakan pengeksport produk berasaskan kopi dengan jumlah nilai eksport melebihi RM1.2 billion pada tahun 2014. 

Kekurangan bekalan dan juga fasa kebergantungan import kopi menunjukkan industri untuk penanaman semula kopi di negara kita perlu digalakkan semula. Aktiviti penanaman dan pengeluaran kopi mentah di Malaysia menurun dengan amat signifikan daripada 16,000 hektar pada tahun 1990'an kepada hanya 3,714 hektar pada tahun 2015 (25 tahun). 

Banyak pendekatan perlu dilakukan untuk menarik minat petani dan usahawan menanam semula kopi. Antaranya seperti penanaman kopi secara intergrasi dengan kelapa atau buah-buahan dan memperkenalkan varieti baru yang produktif. 

Dari segi botani apa yang saya tahu iaitu pokok kopi tergulung di dalam keluarga Rubiaceae. Tanaman ini dikatakan ada mempunyai sebanyak 66 spesies tetapi hanya tiga spesies sahaja yang sesuai ditanam secara komersil. Spesies ini adalah kopi jenis Liberica (Coffea liberica var. liberiansis), Robusta (Coffea robusta) dan Arabica (Coffea arabica). 

Bagaimanapun hanya dua spesies sahaja yang sesuai ditanam di negara ini iaitu jenis Liberica dan Robusta. Spesies kopi adalah berlainan antara satu dengan yang lain melalui ciri-ciri pertumbuhan pokok, pembentukan daun serta buah dan biji kopi. Kopi Arabica adalah merupakan 70% kopi yang dikeluarkan dan dipasarkan seluruh dunia. Ia luas ditanam di Brazil, Peru, Honduras serta kawasan sekitarnya. 

Sesuai dikawasan beriklim sejuk (18-20 C) dan juga sesuai di Tanah Tinggi Tropika dengan kadar produktiviti 350 – 400 kg/ha/tahun. Niji kopi Arabica mendapat harga sederhana dipasaran dunia dan di Malaysia ia dimmport sekitar RM10 – RM16/kg. Mempunyai rasa asidik dan dan ada aroma yang kuat. Kopi Robusta pula menguasai sebanyak 28% pengeluaran dan pasaran dunia.

 Ia luas ditanam di Indonesia, Vietnam, Brazil (jenis Conilon) dan beberapa negara tropika lain. Sesuai untuk ditanam dikawasan beriklim sejuk (21-24 C) serta boleh tumbuh baik di tanah sederhana rendah. Kadar produktiviti sekitar 900 kg - 1,300 kg/ha/tahun. Harganya dipasaran agak murah sedikit dari Arabica (RM8 – RM15/kg). Kopi ini juga mempunyai nilai rasa sederhana enak. 

Kopi Liberica hanya menguasai 2 % penanaman dan pasaran dunia serta merupakan jenik yang tahan lasak dan berbuah 2 kali setahun. Ia sesuai ditanah di tanah rendah (Coastal Area) dengan purata produktiviti 400-800 kg/ha/tahun. Harga biji mentah agak timggi dipasaran atau sekitar RM12 -RM20.00 sekilogram. Kopi ini mempunyai nilai rasa paling pahit.


Pokok Kopi adalah dalam golongan tanaman saka. Tanaman ini boleh hidup sehingga 25 tahun dan boleh membesar sehingga kepada paras ketinggian 6 – 15 m sekiranya tidak dikawal. Ia jenis pokok yang merimbun diperingkat awal dan perlu dijalankan cantasan disemua peringkat agar pokok kopi sentiasa rendah untuk mudah diuruskan (Sila lihat foto disebelah).

 Ia mempunyai batang utama kayu keras dan banyak dahan disekelilingnya. Sistem Akar bagi pokok kopi banyak memang bergantung kepada keadaan fizikal tanah, keadaan kelembapan serta taburan hujan serta sinaran matahari. Pokok kopi mempunyai daun banyak sepanjang tahun. Daun kopi biasanya tumbuh secara berpasangan pada batang, dahan serta cabang.

 Daun- daun kopi Liberica dan Arabica berwarna hijau tua manakala Robusta pula warna hijaunya cerah sedikit. Pokok koopi dewasa akan berbunga mengikut musim. Lazimnya pokok kopi yang ditanam menggunakan biji benih mula mengeluarkan bunga lebih kurang setahun selepas ditanam di ladang mengikut varieti. 

Pokok kopi adalah dari jenis tumbuhan yang tidak serasi sesama sendiri dan perlukan pendebungaan silang (cross pollination). Agen yang membantu proses pendebungaan seperta serangga (semut, lebah madu), angin dan sebagainya. Paling hendak kita kutip dari pokok kopi adalah buahnya.

 Buah kopi berbentuk bulat atau lonjong dengan lazimnya buah kopi jambu berwarna hijau semasa muda dan bertukar menjadi kuning dan merah apabila masak. Bergantung kepada jenis dan varieti, masa masak buah kopi ini berbeza-beza waktu. 

Penanaman kopi banyak bergantung kepada banyak faktur untuk dimajukan. Antaranya adalah faktur iklim, tanah, varieti dan ekonomi. Faktor Iklim adalah penting untuk menentukan jenis kopi yang hendak ditanam.Biasanya pokok kopi memerlukan taburan hujan antara 2,000 - 3,000 mm setahun. 

Dalam masa yang sama pokok kopi juga memerlukan musim kering untuk pembentukan primordia bunga (janabunga) bagi pengeluaran hasil yang baik. Kopi jenis Robusta dan Liberica tahan kepada suhu yang tinggi di mana suhu optimumnya ialah 180 - 280C serta kelembapan antara 70% - 90%. 

Negara kita Malaysia hanya sesuai untuk tanaman kopi robusta dan Liberica sahaja sehingga artikel ini ditulis. Faktor Tanah perlu diambil kira dalam menentukan industri penanaman kopi. Ini kerana pokok kopi boleh tumbuh dengan baik di kebanyakan jenis tanah. Ini termasuk tanah yang berasal dari lahar, granit, dan batu pasir. 

Tanah gembur yang mempunyai bahan organik yang tinggi serta mengandungi bahan mineral yang mencukupi adalah sangat sesuai (Sila lihat foto disebelah). Tanah yang sesuai untuk tanaman kopi ialah Siri Briah, Carey, Cempaka, Jempol, Kaki Bukit, Jawa, Kangkong, Lubuk Kiat, Lundang, Kantan, Rotan, Sabrang, Selangor, Semberin, Tok Yong dan Tualang. Kini kita berbincang mengenai varieti kopi (dulu dipanggil klon kopi). 

Di antara tiga jenis pokok kopi, jenis Liberica adalah merupakan yang paling banyak ditanam terutama di kawasan Pantai Barat Semenanjung Malaysia. Jenis kopi Robusta banyak terdapat di kawasan Utara Semenanjung seperti di negeri Kedah dan Perlis, serta di Sabah dan Sarawak. 

Kopi jenis polihibrid adalah baka kacukan yang boleh mengeluarkan hasil yang lebih tinggi. Kopi jenis Arabica merupakan jenis yang banyak ditanam di kawasan sub tropika. 



PENGUMUMAN DARI BITZARAPRO.COM


BITZARA.COM kini bertukar ke BITZARAPRO.COM
Salam sejahtera kepada seluruh ahli program BITZARA.COM. Bermula 31 Julai 2018, BITZARA.COM tidak lagi menerima sebarang pendaftaran ahli baru, selain itu kami juga tidak lagi menerima sebarang deposit baru daripada ahli sedia ada dan ahli hanya dibenarkan untuk login dan membuat withdrawal sahaja.

Ahli yang mempunyai akaun didalam BITZARA.COM tidak perlu kuatir dengan deposit pakej mereka, kerana profit harian daripada pakej deposit yang anda buat tetap akan berjalan seperti biasa dan anda boleh membuat withdrawal setiap hari sesuai dengan perjanjian 5 tahun yang pihak kami tawarkan.

MENGAPA PERKARA INI BERLAKU?

Terdapat beberapa masalah didalam sistem BITZARA.COM yang tidak dapat diperbaiki. Antaranya:
-user sukar untuk login.
-laman web terlalu berat.
-beberapa ahli mengalami jumlah baki akaun negatif, dan beberapa masalah teknikal yang lain.
Masalah yang timbul di dalam sistem ini telah menyukarkan ramai ahli program ini sekaligus merosakkan reputasi program kami yang kini mempunyai ahli seramai lebih dari 20,000 orang.

JALAN PENYELESAIAN

Oleh kerana pihak kami mempunyai reputasi yang baik dan mendapat sokongan dari ramai pihak, pihak kami telah membuat keputusan untuk membuka sebuah laman web pengganti iaitu WWW.BITZARAPRO.COM

BITZARAPRO.COM adalah program yang sama dengan BITZARA.COM tetapi menggunakan sistem laman web baru yang lebih stabil dan optimum.

Oleh kerana BITZARAPRO.COM menggunakan sistem web yang baru, jadi ahli yang berasal dari BITZARA.COM dijemput untuk mendaftar semula. Ini bermakna anda akan mempunyai 2 akaun didalam program ini, satu didalam BITZARA.COM dan satu di BITZARAPRO.COM.



KEKURANGAN DAN KESAN
-Kami tidak dapat memindahkan data anda didalam BITZARA.COM ke BITZARAPRO.COM

-Seluruh downline, pakej deposit dan komisen tajaan anda yang berada didalam BITZARA.COM juga tidak dapat kami pindahkan ke akaun baru anda didalam BITZARAPRO.COM, dengan kata lain apa sahaja yang anda ada didalam BITZARA.COM tidak dapat kami pindahkan ke laman web baru BITZARAPRO.COM

-Refferal link yang anda gunakan untuk tujuan promosi didalam BITZARA.COM tidak lagi berfungsi dan anda perlu menggunakan refferal link yang baru didalam laman web BITZARAPRO.COM

AKAUN BANK

Ingin dimaklumkan disini bahawa bermula 31/7/2018. Kami tidak lagi menggunakan akaun bank CIMB OVIEN ENTERPRISE untuk sebarang transaksi Top-Up atau Withdrawal.

Akaun bank telah ditukar ke CIMB ZARA HQ TRADING. Untuk mendapatkan nombor akaun ini, sila daftar di laman web baru kami di WWW.BITZARAPRO.COM dan di bahagian menu sila klik Top-Up.

PENUTUP

Pihak kami ingin memohon maaf diatas segala kesulitan yang anda semua hadapi, pihak kami telah cuba sedaya upaya untuk menyelamatkan sistem asal program ini tetapi malangnya segala usaha kami gagal oleh disebabkan sistem yang sudah semakin sesak.

Pihak kami tidak memaksa anda semua untuk mendaftar baru di laman web baru kami, anda yang sudah mempunyai akaun didalam BITZARA.COM boleh meneruskan menjana profit harian selama 5 tahun sesuai dengan perjanjian asal.

Kami membuka laman web baru ini khas untuk anda yang ingin menjana pendapatan tambahan melalui komisen penyertaan ahli baru atau untuk ahli yang pertama kali ingin menyertai program kami.

Jika anda adalah 'leader-leader' program ini, anda boleh menjemput downline anda untuk mendaftar dibawah refferal link anda yang baru didalam BITZARAPRO.COM

Sekian, terima kasih.

WWW.BITZARAPRO.COM 

"JANGAN JOIN PELABURAN INI...INI PELABURAN TIPU"


INI IKLAN BITZARA YANG SAYA JUMPA DI FB. 
PLS JANGAN JOIN NI. NI BIZ PENIPU.


Apa itu pelaburan bitzara?

Pelaburan bitzara adalah pelaburan perlombongan bitcoin. Anda hanya perlu sertai dengan menjadi Funder sehaja... maka anda akan dibayar oleh bitzara setiap hari.

Bayaran tersebut bergantung kepada pakej yang anda sertai. Antara pakej yang ditawarkan oleh bitzara adalah Basic, Pro, Advance. 

Semua pakej bitzara ini akan di bayar selama 5 tahun.




PAKEJ BITZARA BASIC

Peserta Pakej Bitzara ini akan dibayar 1% setiap hari dari jumlah modal. Sebagai contoh anda join pakej bitzara ini dengan modal RM100 maka anda kan dibayar RM1 setiap hari selama 5 TAHUN!.

PAKEJ BITZARA PRO

Peserta Pakej Bitzara ini akan dibayar 1.2% setiap hari dari jumlah modal. Sebagai contoh anda join pakej bitzara ini dengan modal RM1000 maka anda kan dibayar RM14 setiap hari selama 5 TAHUN!.

PAKEJ BITZARA ADVANCE

Peserta Pakej Bitzara ini akan dibayar 1.4% setiap hari dari jumlah modal. Sebagai contoh anda join pakej bitzara ini dengan modal RM20,000 maka anda kan dibayar RM280 setiap hari selama 5 TAHUN!.


Untuk info lanjut berkenaan ddengan pelaburan bitzara ini anda boleh berkunjung ke website bitzarapro.com





Bitzarapro Penipu? 


YA..MEMANG INI TIPU. BILA ANDA JOIN DUIT KEUNTUNGAN TU TAK AKAN MASUK DALAM AKAUN ANDA.


DIBAWAH NI IKLAN MEREKA.

Bitzara menjalankan perniagaan apa? Bitzarapro menjalankan program Mining dan commerce Bitcoin. Untuk menjalankan Mining Bitcoin memerlukan mesin mining principle berharga diantara RM10,000 hingga RM20,000 setiap satu. 

Umum diketahui lebih banyak mesin mining, lebih banyak Bitcoin dapat dijana dan lebih banyak keuntungan diperolehi. Disebabkan kekangan modal untuk menambah mesin mining, pada Oktober 2017, Bitzara telah membuka peluang kepada orangutang ramai untuk menjadi “Funder” iaitu penyumbang modal. Dengan menyumbang modal, anda sebagai “Funder” akan menerima keuntungan hasil Dari program Mining dan commerce Bitcoin ini.

 Sumbangan modal principle dibenarkan adalah dalam bentuk pakej (Basic, Pro, Advance).

Ada 3 Pakej yang ditawarkan Bitzarapro; Basic, pro dan Advance. Setiap pakej yang dibeli, anda dijamin Keuntungan Tetap Setiap Hari Berturut-turut Selama 5 Tahun (1825 Hari). Keuntungan harian adalah bergantung kepada jenis pakej yang anda beli. Lihat infopakej dibawah:


Bitzarapro Penipu ?


PENERANGAN: Katakan anda beli Pakej Advance dengan modal RM20,000. Sebaik saja pakej anda diaktifkan, Setiap Hari anda akan terima Keuntungan Tetap sebanyak 1.4% iaitu RM280 (keuntungan RM280 ini boleh terus dikeluarkan ke bank atau anda boleh buat sebagai tambahan modal). 

Jadi dengan tempoh selama 5 Tahun, anda akan terima keuntungan RM280 x 1825 Hari = RM511,000. 


Perlu diingat bahawa modal anda RM20,000 tidak dipulangkan kerana telah digunakan untuk jana keuntungan RM511,000 yang dinyatakan. Dengan RM280 setiap hari, anda akan balik modal dalam masa 72 hari sahaja. Hari selebihnya (1825 – 72hari) adalah hari keuntungan bersih anda!


JANGAN MEMBUANG DUIT ANDA PADA PELABURAN INI...INI PELABURAN PENIPU.






Cara mudah untuk membuat duit dari pelaburan bitzarapro.com

APA ITU BITZARAPRO.COM

Asalamualaikum dan damai sejahtera. Jika anda mencari program penjanaan pendapatan pasif setiap hari, anda kini berada di tapak yang betul. Sebelum itu, marilah kita memperkenalkan latar belakang kita, dan pengenalan sedikit tentang program ini.

Kami adalah usahawan yang berpusat di Malaysia. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami mendapat berita bahawa harga Bitcoin telah meningkat begitu tinggi. Kami tidak perlu membuat kejelasan mengenai apa yang Bitcoin adalah kerana kami percaya orang di negara ini berpengetahuan IT dan mengetahui kewujudan mata wang jenis baru ini. 

Jika anda baru dan mahu maklumat Bitcoin, kami mengesyorkan agar anda mendapat maklumat melalui halaman carian Google.

Oleh itu, kita tidak mahu melepaskan peluang emas ini. Melalui modal saham kami, kami telah berjaya membina sebuah pusat perlombongan dan perdagangan Bitcoin. Pada mulanya kita hanya menjalankan operasi perlombongan dan perdagangan Bitcoin secara kecil-kecilan.

Dalam masa beberapa bulan operasi perlombongan dan perdagangan kami, kami hanya mampu memperoleh keuntungan yang terlalu sedikit dan tidak berbaloi jika dibandingkan dengan masa dan kos kami.


Oleh kerana kekangan dari segi modal, kami tidak dapat menjana keuntungan yang lebih tinggi dalam dagangan Bitcoin berbanding dengan menambah mesin perlombongan di mana kos mesin perlombongan adalah sekitar RM10,000-RM20,000 seunit, dan jika anda mahu menjana keuntungan yang tinggi, kita memerlukan sekurang-kurangnya 100 unit mesin perlombongan.



Di sinilah idea kami adalah untuk membuka program BITZARAPRO ini.

Bermula pada Oktober 2017, kami melancarkan laman web program untuk menjemput sesiapa sahaja yang mempunyai modal untuk menjadi salah satu "pembiaya" kami dalam program perlombongan dan perdagangan Bitcoin kami.

Dengan program seperti ini, kita sebenarnya menyedari situasi "win-win". Kita boleh menjana keuntungan melalui perlombongan dan perdagangan BITCOIN dan anda sebagai "funder" akan dibayar keuntungan dari jumlah modal yang anda belanjakan pada program kami.

Kami percaya tawaran ini bernilai wang untuk kedua-dua pihak.

ini pelaburan tipu...jangan join






*** Saya bukan pemilik program ini ***



PINJAMAN UNTUK YANG BLACKLIST BANK

Google+ Followers

Translate

Popular Posts

7 Cara Pilih Kad Kredit Terbaik